Мени

Предмети

Претрага
Анкета

Тест питање?

Одговор 1
Одговор 2
Одговор 3


Резултати

Банери

Администрација


Календар

Јул 2021
НЕДПОНУТСРЕЧЕТ ПЕТСУБ
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


О намаШколска зграда – Основна школа ''Драгомир Трајковић''
налази се у селу Жбевцу, близу Бујановца и Ристовца , на десној обали реке Јужна Морава. Паралелно са Јужном Моравом пролазе магистрални пут и железничка пруга који на северу воде ка Нишу и Београду, а на југу ка Куманову и Скопљу. Васпитно - образовни рад школа организује у централној школи, у Жбевцу, и у издвојеним одељењима у Кршевици Љиљанцу, Богдановцу и Кошарну.
Централна школа има 6 учионица, наставничку канцеларију, канцеларију директора школе, просторије за стручну службу и административно-техничко особље, библиотеку и др. Ова школска зграда се састоји од новог и старог објекта пружа све услове за делимично квалитетно и креативно извођење наставе и васпитни рад са ученицима. Ситуација је далеко од идеалног и очекиваног. Слаба опремљеност учионица и недостатак фискултурне сале ствара проблем у извођењу редовне наставе, а и реализација ваннаставних активности.
Школско двориште је доста велико и делимично је ограђено. Солидно је уређено. На њему је већи део зелена површина на благо нагнутом терену, али и доста бетонираних површина (асфалтно игралишта за кошарку, рукомет, мали фудбал и одбојку),  чиме су обезбеђени добри услови за наставу физичког вапитања, рекреацију и спорт, када су временске прилике повољне.
Школска библиотека - Бибилиотека је смештена у једној просторији. Располаже са око 11 000 књига од чега је око 500 књига намењено за педагошко и стручно усавршавање наставника.. Неопходно је значајније обогатити књижни фонд у централној школи, али школа не располаже толиким материјалним средствима.
Школски намештај - Намештај којим је школа опремљена је углавном одговарајући, алиима потребе за одрећеним стварима посебно ормара за чување и одлагање наставна средства, па се у том погледу пред наставно особље поставља озбиљан задатак да васпитним радом са ученицима делују у смислу чувања школске имовине. Када говоримо о школском намештају у нашим условима се то односи углавном на ђачке клупе и ђачке столице јер другог посебног намештаја готово и да не поседујемо.
Наставна учила - Основна учила и наставна средства школа поседује у минималном броју. Од значајније опреме школа поседује: 4 касетофона (1 са cd-ом), 1 графоскоп, 8 рачунара (већином слабе конфигурације), 2 телевизора 1 скенер,2 штампача и 1 фотокопирни апарат.
 Околина школе - За поједине савремене методе и облике учења/наставе користимо локалне образовне потенцијале. То су: природна средина (разни природни објекти у околини школе), културно-историјска места и споменици, спортски објекти и друштва у Бујановцуи Врању и др.
Унутрашњи и спољашњи односи (сарадња са окружењем) - Добру сарадњу имамо са Министарством просвете и спорта – Школском управом у Лесковцу и одељењу у Врању, затим са Медицинским центром, Заводом за заштиту здравља, Црвеним крстом Бујановац, Центром за социјални рад, предшколским установама, осталим основним и средњим школама, Домом културе omega horloges replica у Бујановцу ,Фабриком Кондиве и Симпом невладиним организацијама ,Спортским центром у Бујановцу итд.
Посебно треба истаћи потребу за свеукупном, већом сарадњом и учешћем родитеља и локалне заједнице у раду школе, посебно у побољшању безбедности ученика у школи и бољем односу родитеља и радника школе већем укључивању у проблемима који се појављују у школи.